Kiedy za oknem śniegu po kolana, zupa cebulowa jest świetnym sposobem na rozgrzanie.
Chwila przygotowań jest niezwykle wzruszającym momentem- krojenie kilograma cebuli przyprawi o łzy największych twardzieli!
Zupa jest tak smaczna, że warto zacisnąć zęby, uronić kilka łez a później delektować się smakiem i aromatem.
Do przygotowania porcji na ok 4 osoby potrzebujemy:
- Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na maśle.
- Kiedy cebula będzie już skarmelizowana wlewamy szklankę białego wina. Alkohol powinien odparować- pozostanie jedynie smak wina.
- Kiedy alkohol odparuje dodajemy bulion i gotujemy przez kilkanaście minut. Następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podałam z opieczoną chrupiącą bagietką z masłem. Polecam również przygotowaną zupę posypać żółtym serem i krótko zapiec.
Pachnąca zupa cebulowa, chrupiące tosty i kieliszek wina - propozycja idealna na kolację
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz