sobota, 26 stycznia 2013

Słodkości na "Dzień dobry"

Wiele czasu upłynęło od czasu kiedy zaczęłam myśleć o założeniu bloga do... teraz.
W końcu jest! 

Gotować kocham i chętnie się ta miłością podzielę z innymi :) na "Dzień dobry", popularny ale jakże wspaniały deser "Panna Cotta" z delikatnym musem brzoskwiniowym.
Do przygotowania sosu owocowego użyłam brzoskwiń a nie malin lub truskawek, ze względu na porę roku. W połowie stycznia niestety nigdzie nie mogłam znaleźć świeżych truskawek ;) 

Do przygotowania 6 małych porcji deseru potrzebujemy:

  • laska wanilii
  • śmietankę 36% - 250 ml
  • mleko - 250 ml
  • żelatynę w proszku - 3 czubate łyżeczki
  • cukier - 60-70 g 
Do przygotowania musu brzoskwiniowego potrzebujemy:
  • brzoskwinie z puszki
  • sok z połowy pomarańczy
  1. Żelatynę w proszku zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut.
  2. W rondelku gotujemy mleko i śmietankę, razem z ziarenkami wanilii i przepołowioną laską waniliową. Dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia.
  3. Po kilku minutach gotowania zestawiamy z ognia i dodajemy żelatynę, dokładnie mieszając do momentu rozpuszczenia się wszystkich grudek. Wyciągamy laskę wanilii.
  4. Tak przygotowany deser rozlewamy do niewielkich filiżanek i po ostygnięciu wstawiamy do lodówki na 5-6 godzin (najlepiej umieścić go w lodówce na całą noc).
  5. Aby przygotować mus należy zmiksować brzoskwinie z dodatkiem soku z połowy pomarańczy a następnie polać po wierzchu przygotowany deser.
Życzę smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz