środa, 27 lutego 2013

Schab zapiekany z pieczarkami z sosem śmietanowo-porowym

Dzisiaj nad Krakowem na chwileczkę pokazało się słońce, a po śniegu prawie nie został ślad (jedynie dziury w na drogach). Z tego powodu poczułam ochotę na "coś zielonego" na obiad.
Jaka jest podstawowa zasada udanych zakupów spożywczych w filmach lub serialach? Wystający z papierowej torby por, opcjonalnie bagietka! Kierując się tym tropem, wracając do domu udałam się na "udane zakupy" w celu nabycia drogą kupna zielonego pora :) Resztę produktów znalazłam w lodówce i dzięki temu powstało bardzo apetycznie zielone danie: schab zapiekany z pieczarkami z sosem śmietanowo-porowym z liśćmi szpinaku.


4 porcje:
  • 4 plastry schabu
  • 300 g pieczarek
  • cebula
  • olej
  • świeże liście szpinaku
  • czosnek
Sos śmietanowo-porowy
  • śmietanka 12%
  • biała i jasnozielona część pora
  • sól
  • pieprz

  1.  Kotlety lekko rozbiłam pięścią i doprawiłam solą i pieprzem. Krótko obsmażyłam z obu stron. 
  2. Cebulę zeszkliłam na patelni i dorzuciłam do niej pokrojone pieczarki. doprawiłam solą i pieprzem.
  3. Podsmażony schab ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, ułożyłam na nim pieczarki i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 15 min.
  4. Dobrze umyty por, pokroiłam na cienkie paseczki i poddusiłam . Dodałam do niego śmietankę 12% i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  5. Drobno posiekany czosnek zrumieniłam na patelni, a następnie dorzuciłam liście szpinaku. Smażyłam do momentu, aż szpinak całkowicie stracił jędrność i zmienił kolor.
  6. Upieczony schab podałam na sosie śmietanowo-porowym ze szpinakiem






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz