sobota, 26 stycznia 2013

Chwila wzruszenia- czyli pachnąca zupa cebulowa

Kiedy za oknem śniegu po kolana, zupa cebulowa jest świetnym sposobem na rozgrzanie. 
Chwila przygotowań jest niezwykle wzruszającym momentem- krojenie kilograma cebuli przyprawi o łzy największych twardzieli! 
Zupa jest tak smaczna, że warto zacisnąć zęby, uronić kilka łez a później delektować się smakiem i aromatem.





Do przygotowania porcji na ok 4 osoby potrzebujemy:
  • kilogram cebuli
  • bulion wołowy - 500 ml
  • wino białe wytrawne - 250 ml
  • sól i pieprz
  • masło 
  1. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na maśle.
  2. Kiedy cebula będzie już skarmelizowana wlewamy szklankę białego wina. Alkohol powinien odparować- pozostanie jedynie smak wina.
  3. Kiedy alkohol odparuje dodajemy bulion i gotujemy przez kilkanaście minut. Następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podałam z opieczoną chrupiącą bagietką z masłem. Polecam również przygotowaną zupę posypać żółtym serem i krótko zapiec.
Pachnąca zupa cebulowa, chrupiące tosty i kieliszek wina - propozycja idealna na kolację
Szybko i smacznie, polecam !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz