Dzisiaj proponuję, wyjątkowo smaczne połączenie delikatnego makaronu tagliatelle, pomidorków koktajlowych, które nadadzą słodyczy, słonej szynki szwarcwaldzkiej, chrupiących orzechów nerkowca i rukoli o pieprzowym aromacie.
Składniki do przygotowania 4 porcji:
- makaron tagliatelle
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- pomidory w puszce
- szynka szwarcwaldzka
- ser cheddar
- rukola
- orzechy nerkowca
- Na patelni podsmażyłam drobno pokrojoną cebulkę i czosnek.
- Pomidorki koktajlowe przekroiłam na ćwiartki lub połówki w zależności od ich rozmiaru i wrzuciłam na patelnię do zrumienionej cebulki.
- Kiedy pomidorki nieco zmiękły dodałam do nich pomidory z puszki. Dusiłam przez kilkanaście minut na wolnym ogniu. Na tym etapie nie doprawiamy, ponieważ szynka, którą dodamy jest bardzo słona!
- Szynkę szwarcwaldzką pokroiłam w paski, tak aby grubością przypominały makaron tagliatelle i dodałam do gotującego się sosu.
- Orzechy posiekałam (można je po prostu rozgnieść) i część dodałam do sosu a niewielką część pozostawiłam aby posypać gotowe danie. Dopiero teraz możemy ewentualnie doprawić sos solą lub pieprzem.
- Makaron ugotowałam al dente i wymieszałam z sosem.
- Paste podałam z rukolą, pokruszonym serem cheddar oraz posiekanymi orzeszkami nerkowca.
Proste i smaczne ! Polecam :)
Cóż za wykwintne danie :) Bardzo apetycznie się prezentuje. Dodam, że szynka szwarcwaldzka to według mnie najlepsza możliwa!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna pasta! Chętnie bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam szynki szwarcwaldzkiej, ale to chyba coś jak nasz speck.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ten makaron.
mniam ;D
OdpowiedzUsuń