sobota, 16 marca 2013

Pancakes z owocami goi

Posiadam okropny nawyk - śpię do oporu tzn. przestawiam budzik w nieskończoność... Zwlekam do ostatniej chwili, a później biegam spóźniona po całym mieszkaniu. Dlaczego o tym piszę, a dlatego że przyznaję się- często nie jadam śniadań, a co gorsza zdarza mi się zastąpić śniadanie kawą. Kto jak kto ale ja, studentka Żywienia człowieka nie powinnam zachowywać się w ten sposób. Oficjalnie postanawiam z tym walczyć ;) 
Kiedy tylko mam wolny dzień, staram się nadrobić całotygodniowe straty i raczę się ( i innych domowników) wspaniałymi śniadaniami. Dzisiaj proponuję pancakes z owocami goi.
 Dlaczego owoce goi ? 

  1. Są przepyszne !
  2. Są baaardzo zdrowe. Uważa się je za jedne z najzdrowszych owoców. Naszpikowane witaminami, świetne antyutleniacze, wspaniale wpływają na wzrok, skórę, posiadają również właściwości odmładzające. 
Te małe jagódki mogą być również wspaniałym dodatkiem do musli lub muffinek.
Suszone jagody, można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
Przyznaje, że miałam nie lada problem aby obliczyć gramaturę do sporządzenia tego wpisu, ponieważ ciasto na naleśniki/pancakes przygotowuje ZAWSZE! na oko. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 ml maślanki
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • garść suszonych jagód goi
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  1. Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą przy pomocy miksera.Gdyby ciasto było zbyt rzadkie należy użyć więcej mąki.
  2. Na rozgrzaną (bez tłuszczu) patelnię wlewałam niewielką ilość ciasta tak aby powstały ładne, okrągłe pancakesy. Smażyłam z obu stron na złoty kolor. 


Tak przygotowane naleśniki polałam syropem śliwkowym:
  1. 2 średnie śliwki przekroiłam na pół i gotowałam ok 15-20 minut w syropie (150 ml wody + 2 łyżki cukru)


3 komentarze:

  1. rewelacja : ) przyznaję, że jagody goi jadłam jedynie w Musli Lo Sante, ale muszę się w nie zaopatrzyć, już nawet wyczaiłam gdzie są

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak - zdrowe i smaczne! Akurat mam jagódki, a sobota to idealny dzień na placki, więc... chyba mam pomysł na kolację :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń